Κατηγορίες
κεντρική κληρονομιά κοινότητα μουσείο προτάσεις

Δράση για τη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία από το Ιστορικό μουσείο Αλεξανδρούπολης

Σκοπός της δράσης είναι να φέρει σε επαφή τον μαθητικό πληθυσμό ,τόσο της Ζαριφείου, όσο και των υπόλοιπων σχολείων της πόλης με δασκάλους, που φοίτησαν ή/και δίδαξαν σε αυτό, ώστε να ξεκλειδώσουν μαζί συλλογικές και ατομικές μνήμες

Η Ζαρίφειος Παιδαγωγική Ακαδημία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της συλλογικής μας μνήμης και κουβαλάει μια ιστορία 100 περίπου χρόνων από την ίδρυσή της. Πόσοι δάσκαλοι σπούδασαν και άσκησαν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και πόσοι μαθητές έζησαν και ζουν τα σχολικά τους χρόνια, τα οποία μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη τους!

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του ΔΠΘ και το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, με την υποστήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης,  οργανώνουν  τη  δράση  “Ζαρίφειος  Παιδαγωγική  Ακαδημία: Ξεκλειδώνοντας   τις   μνήμες.”   Η   δράση   πραγματοποιείται   στο  πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Αλεξανδρούπολης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας.

Σκοπός της είναι να φέρει σε επαφή τον μαθητικό πληθυσμό τόσο της Ζαριφείου όσο και των υπόλοιπων σχολείων της πόλης με δασκάλους που φοίτησαν ή/και δίδαξαν σε αυτό, ώστε να ξεκλειδώσουν μαζί συλλογικές και ατομικές μνήμες.

Αν υπήρξες σπουδαστής, δάσκαλος ή και μαθητής της Ζαριφείου, η συμβολή σου είναι απαραίτητη στην οργάνωση της δράσης.

  • Στείλε μας μια φωτογραφία από τα χρόνια σου στη Ζαρίφειο. Ιδανικά, θα ήταν σημαντικό συνοδεύεται από ένα μικρό κείμενο (απαραίτητη η χρονολογική ένδειξη)
  • Αν έχεις φυλαγμένο κάποιο σχολικό προσωπικό αντικείμενο και θέλεις να το μοιραστείς μαζί μας, φωτογράφισε το και γράψε μας για τις αναμνήσεις που ανακινεί.

Οι φωτογραφίες που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν το υλικό, ώστε να δημιουργηθεί μια φωτοϊστορία, η οποία και θα εμπλουτίσει την εμψυχωτική δράση που θα υλοποιηθεί.

Στείλε μας το υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης info@ismo.gr ή επικοινώνησε στο τηλέφωνο 2551028926 στις ώρες λειτουργίας του μουσείου 10.30 π.μ.-14.30 μ.μ. Το Μουσείο θα επαναλειτουργήσει μετά τις 15 Ιουνίου λόγω των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Παρέχοντας τις προσωπικές σας ιστορίες και το φωτογραφικό υλικό, συναινείτε στη συλλογή, τη μεταβίβαση, τη χρήση και τη γνωστοποίησή τους από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και το ΠΜΣ «Επιστήμες της Αγωγής: Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» του ΤΕΕΠΗ, ΔΠΘ.