Κατηγορίες
έκθεση κεντρική προτάσεις

«Μνήμες τοπικής ιστορίας μέσα από τις αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους»: έκθεση αρχειακού υλικού στην Αλεξανδρούπολη

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και συνίσταται κυρίως σε λυτά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και περιοδικά του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν με βάση την ιστορική αξία και την αντιπροσωπευτικότητα του περιεχομένου τους.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης και την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Τμήμα Γ.Α.Κ. Έβρου διοργανώνουν έκθεση αρχειακού υλικού με τίτλο «Μνήμες τοπικής ιστορίας μέσα από τις αρχειακές συλλογές των Γενικών Αρχείων του Κράτους», από 23 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου 2020, στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης και συνίσταται κυρίως σε λυτά έγγραφα, βιβλία, φωτογραφίες και περιοδικά του 20ου αιώνα. Τα εκθέματα επιλέχθηκαν με βάση την ιστορική αξία και την αντιπροσωπευτικότητα του περιεχομένου τους και αφορούν τα εξής θεματικά πεδία: οργάνωση-ανασυγκρότηση της πόλης, προσωπικότητες, πληθυσμός, επαγγελματική δραστηριότητα, κοινωνική πρόνοια, τουρισμός, εκπαίδευση και πολιτισμός-αθλητισμός.

Με την επικείμενη έκθεσή του, το Τμήμα Γ.Α.Κ. Έβρου φιλοδοξεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα μέρος των μοναδικών αρχειακών τεκμηρίων που διαθέτει στη συλλογή του και να καταστήσει τους πολίτες κοινωνούς και αρωγούς στο πολύτιμο έργο του.

Τα Γ.Α.Κ. αποτελούν τον κατεξοχήν εθνικό αρχειακό φορέα, αποστολή του οποίου είναι ο εντοπισμός, η συγκέντρωση, η διάσωση, η διατήρηση και η εποπτεία των αρχείων της χώρας, καθώς και η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε αυτά (Νόμος 4610/2019). Έχοντας ως απώτερο στόχο τους τη διαμόρφωση εθνικής αρχειακής συνείδησης, τα Γ.Α.Κ. πρωτοστατούν στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και στη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 18.30 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 1η Απριλίου 2020.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 09:30-13:30 και 18:00 – 20:00 (πλην 25ης Μαρτίου).

Τα σχολεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα μπορούν να επισκέπτονται τον εκθεσιακό χώρο στις παραπάνω ημερομηνίες και ώρες, κατόπιν ραντεβού.

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή όλες τις ώρες εργασίας του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώνουν το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης και το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης στις 27-29 Μαρτίου με θέμα: «Αλεξανδρούπολη: η ιστορία της πόλης και της περιοχής της».


Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και του Δήμου Αλεξανδρούπολης