Κατηγορίες
κεντρική μουσείο παιδιά

“Ειρεσιώνη” το Χριστουγεννιάτικο δέντρο της αρχαιότητας αναβιώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Η Ειρεσιώνη ήταν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με κορδελάκια από λευκό και κόκκινο μαλλί, καρπούς, μικρά μπουκαλάκια γεμάτα κρασί,μέλι ή λάδι και μικρές σφαίρες από μέταλλο, που παρίσταναν τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Η Ειρεσιώνη, το στολισμένο κλαδί δένδρου, έθιμο της κλασικής Αθήνας, το οποίο θα αναβιώσει το Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων στο πλαίσιο ενός Χριστουγεννιάτικου μουσειοεκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά δημοτικού σχολείου.

 Η Ειρεσιώνη (από τη λέξη εἶρος που σημαίνει μαλλί προβάτου) ήταν ένα κλαδί ελιάς (κότινος) ή δάφνης στολισμένο με κορδελάκια από λευκό και κόκκινο μαλλί, καρπούς (σύκα, καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, δημητριακά, κ.λπ.), μικρά μπουκαλάκια γεμάτα κρασί,μέλι και λάδι ή ακόμη και μικρές σφαίρες από μέταλλο, που παρίσταναν τον Ήλιο και τη Σελήνη.

Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και προσομοίαζε στο σημερινό Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ το κρατούσαν αγόρια ,το περιέφεραν στους δρόμους της πόλης των Αθηνών τραγουδώντας τις καλένδες (κάλαντα) από σπίτι σε σπίτι, λέγοντας ευχές και παινέματα για τον νοικοκύρη προσπαθώντας να επιτύχουν ένα γενναιόδωρο κέρασμα.

Όταν έφθαναν στο σπίτι τους κρεμούσαν την Ειρεσιώνη πάνω από την εξώπορτά τους και την άφηναν εκεί μέχρι την ίδια ημέρα του νέου έτους. Το στόλισμα και η περιφορά της Ειρεσιώνης συνηθίζονταν στις γιορτές Πυανέψια και Θαργήλια. Οι γιορτές ήταν αφιερωμένες στη θεά Αθηνά, τον Απόλλωνα και τις Ώρες (Ευνομία, Δίκη, Ειρήνη).

Στην αρχαία Ελλάδα το έθιμο αυτό ήταν μια έκφραση ευχαριστίας για τη γονιμότητα του έτους που πέρασε και μια παράκληση να συνεχιστεί η γονιμότητα και η ευφορία και για το επόμενο έτος.

Με το δεντράκι αυτό οι άνθρωποι ευχαριστούσαν τον Απόλλωνα για την καλή σοδειά του καλοκαιριού και εύχονταν ο ερχόμενος χρόνος να είναι επίσης ευνοϊκός. Άλλη ονομασία της Ειρεσιώνης ήταν ικετηρία (από το ικετεύωπαρακαλώ).

Ένας νεαρός του οποίου οι γονείς ήταν ακόμα εν ζωή (παίς αμφιθαλής) περιέχυνε την ειρεσιώνη με κρασί από έναν τελετουργικό αμφορέα και κρεμούσε το δεντράκι στην πύλη του ναού του Απόλλωνα.

“Ειρεσιώνη” : Τα παιδιά στολίζουν ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

No event found!