Κατηγορίες
κεντρική κινηματογράφος προτάσεις

Κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ιταλό δημιουργό Mario Brenta στην Ξάνθη

“Σινεμά και πραγματικότητα: οι λέξεις των πραγμάτων”
κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ιταλό δημιουργό MARIO BRENTA από την Παρασκευή 6 Μαρτίου έως και Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και ώρα 8.00 μμ στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα εστιάζει στα έργα του γνωστού σκηνοθέτη και σεναριογράφου Mario Brenta, η πιο πρόσφατη παραγωγή του οποίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Karine de Villers και παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2019 σε Καλαμάτα, Λέρο και Κω.


Η εκδήλωση διαρθρώνεται σε συναντήσεις με τον δημιουργό και σεμινάρια σημειωτικής κινηματογράφου, ενώ προβλέπει την προβολή τριών έργων που αποτελούν ένα Αφιέρωμα στον Mario Brenta και τρία ντοκιμαντέρ του δημιουργού που υπάγονται στην Τριλογία του παρόντος.


Η πρωτοβουλία προτείνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL με την συνεργασία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών στο πλαίσιο μιας προώθησης του ιταλικού σινεμά στην Ελλάδα που πραγματοποιείται μέσω του Δικτύου Ελληνο-Ιταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας. Η εκδήλωση καταχωρήθηκε στο Χειμερινό Πρόγραμμα του Tempo Forte Italia-Ελλάδα 2020, πρωτοβουλία της Ιταλικής Πρεσβείας της Αθήνας.

Το πρόγραμμα του αφιερώματος στον Mario Brenta

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020 ώρα 8:00μμ
Παρουσίαση και συζήτηση με τον Σκηνοθέτη Mario Brenta
Προβολή: BARNABO DELLE MONTAGNE
(Μπάρναμπο των βουνών)-1994, 124Mario Brenta

Δασοφύλακες και λαθροκυνηγοί, ληστές, λαθρέμποροι: ένας πόλεμος εκδίκησης, ενέδρες, φόνοι που ξαναζούν στη μνήμη των ανθρώπων του βουνού με το μεγαλείο του μύθου.Παρμένο από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Dino Buzzati, είναι προσαρμοσμένο στους Δολομίτες και στις εκβολές του Πάδου αμέσως μετά τον πόλεμο (1919) και ξαναπαίρνει κάποια βασικά θέματα του συγγραφέα (το βουνό και την παραμυθένια του ατμόσφαιρα, την αναμονή, την έρευνα της λύτρωσης μέσω της ευκαιρίας που δίνει έννοια στη ζωή) φιλτραρισμένα μέσα από την άποψη του σκηνοθέτη.

—————————————-ο—————————–
Σάββατο 7 Μαρτίου ώρα 8:00μμ
ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ:Παρουσίαση και συζήτηση με τους Σκηνοθέτες Mario Brenta & Karine de Villers
Προβολή: CALLE DE LA PIETA [Σοκάκι της Πιετά]
(Σοκάκι ελέους: αλλιώς, η αφύπνιση των αισθήσεων) – 2010, 60Mario Brenta & Karine de Villers

Χρονικό της τελευταίας μέρας ζωής του Tiziano Veccelliο (1488-1576) που στις 26 Αυγούστου 1576 πεθαίνει στο Σοκάκι του Ελέους στη Βενετία (θύμα, μαζί με χιλιάδες άλλα άτομα, μιας επιδημίας πανούκλας) καθώς ζωγραφίζει μια Pietà, έτσι όπως στο νησί του Lazzaretto Nuovo οι ασθενείς αφήνουν απελπισμένα ίχνη με γραψίματα στους τοίχους, μικρά σχέδια, σύμβολα, τα ονόματα τους. Τους συνοδεύει μια νεαρή γυναίκα: μοντέλο; υπηρετριούλα; αυλικός; Μαγδαληνή;

Προβολή: IL SORRISO DEL GATTO
(Το χαμόγελο του γάτου)- 2018, 61Mario Brenta & Karine de Villers

“Όμορφέ μου Γάτε, ξέρεις να μου πεις, παρακαλώ, ποιο δρόμο να πάρω για να φύγω από δω;” ρώτησε η Αλίκη.”Εξαρτάται πού θέλεις να πας” απάντησε ο Γάτος.

Το Il sorriso del gatto είναι ένα βλέμμα στην πραγματικότητα έτσι όπως εμφανίζεται σήμερα στους δρόμους και στις πόλεις σαν εικόνα της κρίσης και της παρακμής της δυτικής κοινωνίας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Μεταξύ υπερβολικού πλούτου και υπερβολικής φτώχειας, μεταξύ ομοιομορφίας και απώλειας ταυτότητας, μεταξύ πραγματικότητας και ψευδαίσθησης, τίποτε άλλο παρά ένα μεγάλο παραμύθι, μια απάτη, ένα ομαδικό ψέμα του οποίου η αντιπροσωπία της καθημερινής ζωής δεν είναι άλλο από μια ανησυχητική μεταφορά. Ανησυχητική όπως το χαμόγελο του γάτου της Αλίκης στην χώρα των θαυμάτων.

—————————————-ο—————————–

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 ώρα 8:00μμ
Παρουσίαση και συζήτηση με τους Σκηνοθέτες Mario Brenta & Karine de Villers
Προβολή :BLACK LIGHT 2014, 6’ Mario Brenta & Karine de Villers | Human Brush – Vincent Glowinski: Méduses

Υπάρχει περισσότερη σοφία στο σώμα σου απ’ όση επιστήμη στο μυαλό σου

Friedrich Nietzsche, Τάδε έφη Ζαρατούστρα.Σκοτάδι, ανύπαρκτη στιγμή, μόνο το λεπτό εκτός χρόνου και τόπου πριν το Φως δημιουργήσει το Σύμπαν. Ο καλλιτέχνης χορεύει στο σκοτάδι της θεατρικής αίθουσας δημιουργώντας με το φως μορφές που καταδιώκονται στην οθόνη σε μια φαντασμαγορική ιστορία της εξέλιξης της ζωής.

Προβολή :CORPO A CORPO (Σώμα σε σώμα)-2014, 90’ Mario Brenta & Karine de Villers

Το δέρμα, το εξωτερικό περίβλημα της ψυχής.

Δημιουργός, ηθοποιός και σκηνοθέτης, ο Pippo Delbono έχει μια σκηνική προσέγγιση όπως σ’ένα εργοτάξιο όπου τίποτα δεν είναι προκαθορισμένο, όπου όλα αφήνονται στον αυτοσχεδιασμό και στην έμπνευση της στιγμής. Corpo a Corpo είναι η ιστορία αυτής της μοναδικής εμπειρίας, μιας μεθοδικής εργασίας όπου ο ηθοποιός γίνεται δημιουργός και ο δημιουργός ηθοποιός, και όπου ζωή και θέατρο εξελίσσονται ισόπαλα σε μιά πορεία ανταλλαγής χωρίς κανένα όριο ή προκατάληψη. Γυρισμένη κατά την διάρκεια του στησίματος του θεάματος Orchidee, η ταινία ακολουθεί την ζωή του θεατρικού θιάσου σ’όλους τους χώρους της: στη σκηνή, στην αίθουσα, στα παρασκήνια. Οι ηθοποιοί αποκαλύπτονται εκφράζοντας στη σκηνή την ιδιαιτερότητά τους, αυθεντική και μοναδική άποψη στη πραγματικότητα.

—————————————-ο—————————–
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 Μαρτίου ώρα 8:μμ

Προβολή : DELTA PARK
2016, 68’ Mario Brenta & Karine de Villers | intervista

Ο Παζολίνι έλεγε ότι ο κινηματογράφος ήταν η “γραπτή” γλώσσα της πραγματικότητας

Ονομάζονται Cosmos, Moses, Efosa… θα μπορούσαν να ξαναβρεθούν σ’ένα κέντρο φιλοξενίας, σ’ένα χωράφι, σ’ένα σταθμό ή στο δρόμο, αλλά κατέληξαν σ’ένα ξενοδοχείο στο Δέλτα του Πάδου, το Delta Park, μεταμορφωμένο σε κέντρο προσφύγων μέχρι να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου. Εν τω μεταξύ μοιράζονται την καθημερινότητα με τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του, που σε αντάλλαγμα αυτής της ασυνήθιστης φιλοξενίας παίρνει από το Κράτος 30 ευρώ την ημέρα για κάθε μετανάστη, μια ανταλλαγή που του επιτρέπει να ξανανοίξει το ξενοδοχείο.

Mario Brenta
Βενετός,σκηνοθέτης κινηματογράφου, καθηγητής κινηματογραφίας στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, στο ACT Πολυμέσων της Τσινετσιτά και στο Ipotesi Cinema, το κινηματογραφικό εργαστήρι που ίδρυσε ο Ermanno Olmi με τον οποίο συνεργάστηκε από την αρχή. Ενεργός και στο χώρο των fiction αλλά και των ντοκιμαντέρ, πραγματοποίησε διάφορα κινηματογραφικά έργα – ανάμεσα στα οποία Barnabo delle montagne, Maicol, Vermisat, Robinson in laguna, Jamais de la vie!, Effetto Olmi – που όλα κατέκτησαν πολυάριθμα βραβεία στα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ: Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Λοκάρνο, Μοντρεάλ… Στο χώρο της τηλεόρασης, ποικίλες συνεργασίες με την RAI, France2, Arte/Lasept.

Mario Brenta
Karine de Villiers

Karine de Villiers
Γεννήθηκε στο Quito του Εκουαδόρ, πτυχιούχος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στις Βρυξέλλες. Και μ’ αυτή την ευκαιρία συναντά τον ντοκουμεταρίστα Henri Storck που θα ανάψει το πάθος της για τον κινηματογράφο.Το 2010 αρχίζει τη συνεργασία της με τον Mario Brenta με τον οποίο θα πραγματοποιήσει πολυάριθμα φιλμ: Calle de la Pietà, Agnus Dei, Corpo a Corpo, Delta Park και το πιο πρόσφατο Il sorriso del gatto.
Σήμερα είναι αντιπρόσωπος στο Centro dell’ Audiovisivo στις Βρυξέλλες για την προώθηση του κινηματογράφου ντοκυμαντέρ, είναι αντιπρόεδρος του ARRF και πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής Cineastes Associés.

Υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Οργάνωση στην Ξάνθη: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ