Κατηγορίες
κεντρική κληρονομιά προτάσεις

Οι οργανωμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στη Θράκη

Η Τσικνοπέμπτη σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των αποκριάτικων εορτασμών σε όλη την Ελλάδα. Τσικνοπέμπτη ονομάζεται η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, της Κρεατινής. Το όνομά της προέρχεται από την τσίκνα των κρεατικών που ψήνονται για να καταναλωθούν αυτή την ημέρα.

Μασκαρέματα και πειράγματα, γλέντια και χοροί με άφθονο κρέας και κρασί είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων εορτασμών που ξεκινούν επίσημα την Τσικνοπέμπτη και διαρκούν μέχρι την Καθαρά Δευτέρα. Την Τσικνοπέμπτη στη Θράκη μπορούν όλοι, μικροί και μεγάλοι, να πάρουν μέρος σε αποκριάτικες εκδηλώσεις που έχουν οργανωθεί για να προσθέσουν στη ζωή μας στιγμές ξεγνοιασιάς, χαράς και αποκριάτικου ξεφαντώματος. Και βέβαια να μην ξεχνάμε ότι σε κάθε πόλη και χωριό της Θράκης κάθε Τσικνοπέμπτη στήνονται αυθόρμητα και αυτοσχέδια γλέντια και χοροί, ενώ η τσίκνα και ο καπνός από τα μαγκάλια είναι διάχυτα στην ατμόσφαιρα.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στη Θράκη:

Ορεστιάδα

Η Ορεστιάδα έχει επιλέξει την Τσικνοπέμπτη για την ημέρα των κεντρικών αποκριάτικων εορτασμών. ΟΤσικνομπουρμπούλης είναι η μεγάλη καρναβαλική φιέστα της Ορεστιάδας. Τι περιλαμβάνει; Διαγωνισμό καλύτερου καρναβαλιού, χρωματοπόλεμο , καρναβαλική παρέλαση, χορό, μουσική,τραγούδι και πολύ κέφι με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων.

Διδυμότειχο

Την Τσικνοπέμπτη στο Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου οι μικροί του φίλοι γιορτάζουν κατασκευάζοντας αποκριάτικες μάσκες, ενώ αναβιώνει και το Θρακιώτικο έθιμο της Συγχωρητικότητας

Κομοτηνή

Την Τσικνοπέμπτη γίνεται η επίσημη έναρξη των τριήμερων Καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Κομοτηνή με λαϊκή γιορτή στην πλατεία Ειρήνης, δωρεάν σουβλάκια,ποτό και ζωντανή μουσική.

Ξάνθη

Η Ξάνθη κρατάει εδώ και χρόνια τα “καρναβαλικά” σκήπτρα στη Θράκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα. Από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έχει προγραμματίσει πληθώρα εκδηλώσεων που εντάσσονται στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2020. Για την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και προκειμένου να ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι στην Ξάνθη έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Σπίτι Πολιτισμού ΦΕΞ, ώρα 17:00

Μπαλνταφάν με το παιδικό μουσικό θέατρο της ΦΕΞ. «Νέες Αποκριάτικες περιπέτειες Ι»

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Αναγνωστήριο «Κυριάκος Σταματιάδης, Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9», ώρα: 19:00

«O Ορφέας μιαν Αποκριά στη δίνη της λογοτεχνίας.»

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ώρα: 19:00

Μουσική παράσταση, «Ρεμπέτικες ιστορίες»

Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης», ώρα 20:00

Βραδιά λαογραφίας και παραδοσιακών γεύσεων.