Κατηγορίες
αφιερώματα κεντρική κληρονομιά

Ο γρύπας των Αβδήρων σε επετειακό νόμισμα των 2 ευρώ για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης

Στο πλαίσιο του “Νομισματικού Προγράμματος 2020” το Υπουργείο Οικονοµικών – Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσιονοµικής Πολιτικής έχει συμπεριλάβει την έκδοση συλλεκτικού αναμνηστικού νομίσματος των 2 ευρώ με την απεικονιση του γρύπα, έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Το νόμισμα φέρει στην μία του πλευρά την απεικόνιση ενός γρύπα, το έμβλημα της αρχαίας πόλης των Αβδήρων. Περιμετρικά του εικονογραφικού τύπου αναγράφονται οι λέξεις «100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης» και «Ελληνική Δημοκρατία 2020».

Ο γρύπας στη νομισματοκοπία των Αβδήρων
Τα Άβδηρα ιδρύθηκαν μετά τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. στα παράλια της Θράκης από την ιωνική πόλη Τέω και αναδείχτηκαν σε σημαντική δύναμη. Η ιστορία της πόλης διαμορφώθηκε μέσα από τις σχέσεις της με το βασίλειο των Περσών, την Αθήνα, το βασίλειο των Οδρυσών Θρακών, τους βασιλείς της Μακεδονίας και τη Ρώμη. Οι πρώτες κοπές νομισμάτων χρονολογούνται το 520/515 π.Χ.

Τετράδραχμο, 475-450 π.Χ. Γρύπας. Υπεύθυνος κοπής: ΠΡΩ (η πρώτη συλλαβή του ονόματος του υπευθύνου)-Νομισματικό Μουσείο

Στην εικονογραφία κυριαρχεί ο γρύπας, μυθικό ον με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού και ουρά φιδιού. Η επιλογή αυτή σχετίζεται με τη μητρόπολη Τέω, αλλά και με το Διόνυσο και τον Απόλλωνα που λατρεύονταν στα Άβδηρα. Για την παραγωγή των νομισμάτων υπήρχε υπεύθυνος κοπής, το όνομα του οποίου αναγραφόταν σε αυτά. Οι κοπές διαφοροποιούνταν με τις παραλλαγές στην απόδοση του γρύπα, την απεικόνιση συμβόλων και την αλλαγή του οπισθότυπου.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα εκδώσει έως 743.000 τεµάχια από το συγκεκριμένο νόμισμα

Τη σημασία των Αβδήρων και το γεωγραφικό εύρος των διοικητικών και εμπορικών τους συναλλαγών τεκμηριώνει η μεγάλη διάδοση των νομισμάτων τους που εντοπίστηκαν σε θησαυρούς από τα τέλη του 6ου έως τα μέσα του 5ου αιώνα. π.Χ. όχι μόνο στη Θράκη, αλλά και στη Μ. Ασία, τη Φοινίκη, την Αίγυπτο και τη Σικελία.

Το Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων

Το Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων,που τον περασμένο Ιανουάριο συμπλήρωσε τα 20 χρόνια λειτουργίας του, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια επίσκεψη στην περιοχή, ιδιωτική ή ομαδική, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
Για τον προγραμματισμό της επίσκεψής σας:

Διεύθυνση: Δ. Λαζαρίδη 2, Άβδηρα (Νομός Ξάνθης)

Τηλέφωνο: +30 25410 51003, +30 25410 51783
Φαξ: +30 25410 51783
Email: efaxan@culture.gr