Κατηγορίες
αφιερώματα κεντρική μουσείο

#ΤοΜουσείοΜέσαΜου: το ιδιαίτερο διαδικτυκό μουσείο, το δικό μας μουσείο!

Αντικείμενα χρηστικά, αντικείμενα περίτεχνα, αντικείμενα χειροποίητα ή βιομηχανικά, έργα τέχνης, αντικείμενα παλιά ή σύγχρονα, μα πάνω από όλα προσωπικά, αντικείμενα συνδεδεμένα με ιστορίες ζωής, με αγαπημένους ανθρώπους, ευχάριστες θύμησες και νοσταλγικά βιώματα. Αντικείμενα και ιστορίες που μας καλεί #ΤοΜουσείοΜέσαΜου να μοιραστούμε στο fb και το instagram όλο αυτό το διάστημα που #ΜένουμεΣπίτι

Ο τίτλος του, #ΤοΜουσείοΜέσαΜου-#TheMuseumInsideMe, είναι ενδεικτικός της ιδιαιτερότητάς του και των εκθεμάτων που φιλοξενεί στις φωτογραφικές “προθήκες” του, η αξία των οποίων έγκειται στη δυναμική της  προσωπικής ιστορίας που τα συνοδεύει, της ιστορίας να μας συνδέει με βιώματα και να μας εμπλέκει με τα νήματα της μνήμης.  

Το ιδιαίτερο, συμμετοχικό, διαδικτυακό αυτό μουσείο “στεγάζεται” στο Facebook και το Instagram και ιδρύθηκε από τρεις ανθρώπους που ερευνούν, δραστηριοποιούνται και εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα στα μουσεία, την Μάρλεν Μούλιου, επίκουρη καθηγήτρια μουσειολογίας στο ΕΚΠΑ, την Μαρία Χριστίνα Ευστρατίου, αρχαιολόγο, μουσειολόγο-μουσειοπαιδαγωγό και τον Γιάννη Κουκμά, κοινωνικό ανθρωπολόγο-πολιτιστικό διαχειριστή.

Αφόρμηση, η ιδιόμορφη συγκυρία της εξάπλωσης και στη χώρα μας της πανδημίας του κορωνοϊού, που επέβαλε το κλείσιμο κάθε χώρου συνάθροισης, μεταξύ των οποίων και των πολιτιστικών οργανισμών συμπεριλαμβανομένων των μουσείων και ως εκ τούτου τον αποκλεισμό όλων μας στα στενά όρια κάποιων τετραγωνικών μέτρων.

Το #ΤοΜουσείοΜέσαΜου, εν μέσω αυτής της περίστασης του αποκλεισμού μας στο σπίτι, καλεί στην ουσία  όλους τους επισκέπτες του “να θυμηθούν και να αναρτήσουν τη φωτογραφία μιας επίσκεψης στο μουσείο ή ενός προσωπικού τους αντικειμένου βλέποντάς το με άλλα μάτια και δίνοντας μια διαφορετική ερμηνεία ” σημειώνει η Μάρλεν Μούλιου. Ενώ από την πλευρά της, η Μαρία Χριστίνα Ευστρατίου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να αναρτήσουν στο fb και το instagram ένα αντικείμενο από τον προσωπικό τους χώρο, ένα αντικείμενο που αυτές τις δύσκολες μέρες της κοινωνικής αποστασιοποίησης βοηθάει με θετικά συναισθήματα “

Μένοντας σπίτι, δεν μένουμε μόνοι. Με το #ΤοΜουσείοΜέσαΜου μπορούμε να μοιραστούμε σκέψεις, θύμησες και εμπειρίες:

-Αναρτώντας τη φωτογραφία ενός προσωπικού του αντικειμένου στη σελίδα του #ΤοΜουσείοΜέσαΜου στο Facebook

-Δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από κάποια επίσκεψη του σε μουσείο με tag @themuseuminsideme στο Instagram

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το #ΤοΜουσείοΜέσαΜου, μόλις την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του, έχει γνωρίσει την αποδοχή από περισσότερους από 1500 ανθρώπους. “Απευθύνεται σε όλους μας και όχι μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους ή ακαδημαϊκούς.  Το #ΤοΜουσείοΜέσαΜου, […]βοηθάει για να συνδεθούμε μεταξύ μας , να εμψυχώσουμε ο ένας τον άλλον[…]να δείξουμε πως μπορούμε να συνδεθούμε μέσα από τα αντικείμενα” υπογραμμίζει η κ. Μούλιου.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουκμά, “μία εβδομάδα σχεδόν μετά τα “εγκαίνια” του # ΤοΜουσείοΜέσαΜου, οι συλλογές μας αριθμούν ήδη περισσότερες από 70 ιστορίες (στο Facebook) και 50-60 (στο Instagram). Η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση, αντί για “κοινωνική αποστασιοποίηση”, με την αναγκαία για την ώρα φυσική απόσταση, είναι φανερή.” Επιπλέον, τονίζεται ότι “σημαντικό είναι ότι οι φωτογραφίες συνοδεύονται από ιστορίες, στις οποίες αλληλεπιδρούν οι συμμετέχοντες, εκκινείται ένας μεταξύ τους διάλογος, εμπλέκοντάς τους σε μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας”.

Οι εμπνευστές του #ΤοΜουσείοΜέσαΜου εκτιμούν πως αυτή η συγκυρία του αποκλεισμού ίσως αποτελέσει μια ευκαιρία για τα μουσεία να επαναπροσδιορίσουν τους τρόπους επικοινωνίας με το κοινό τους, χωρίς, βεβαίως, να υποκαταστήσουν τη δια ζώσης επαφή. Αν και από πολλούς λέγεται και θεωρείται ότι τα μουσεία είναι παραδοσιακοί οργανισμοί που πολύ δύσκολα αλλάζουν, η πρωτόγνωρη συνθήκη την οποία βιώνουμε είναι δυνατό να ενθαρρύνει τα μουσεία να καλλιεργήσουν και μια νέα κουλτούρα επικοινωνίας με το κοινό τους, αναπτύσσοντας διαδικτυακές κοινότητες.

Τα μουσεία στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορεί να κρατούν τις πόρτες τους κλειστές για τους επισκέπτες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρεθούν κοντά στο κοινό τους. Όσα μουσεία είχαν πρότερη δυνατότητα ψηφιοποίησης εκθεμάτων ή αρχειακού υλικού το διαθέτουν αυτό το διάστημα ελεύθερα στο διαδίκτυο. Επίσης, υπάρχουν μουσεία που δημιουργούν υλικό με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας, όπως εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις για παιδιά, ενώ δεν λείπουν οι πανοραμικές διαδικτυακές ξεναγήσεις των εκθεσιακών χώρων των μουσείων ή οι ζωντανές αναμεταδόσεις πολιτιστικών δράσεων στους λογαριασμούς τους στα social media.

Το «ολόδικό» μας Μουσείο που μας συνδέει και μας συντροφεύει 24/7 σε προ(σ)καλεί να συμμετέχεις στο : https://www.facebook.com/themuseuminsideme/

Λίστα με ηλεκτρονικές διευθύνσεις μουσείων που διανέμουν στο διαδίκτυο πολιτισμικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην κεντρική σελίδα του artstart.gr