Βιβλιοπαρουσίαση// Πρώτη δημοτικού και άλλα, του Νίκου Παπάνα στην Ξάνθη

Ποίηση από τη γύρη των λουλουδιών, γεμάτη από μνήμες, που μιλά για τον νόστο και την συνεχή και επίπονη προσπάθεια των ανθρώπων να είναι αποδεκτοί και αγαπητοί ο ένας προς τον άλλον.

«Να μας κοιτούν και να ζηλεύουν οι άγγελοι Τον ήλιο να μεθούν τα δάχτυλά μας και στη φυλλωσιά τους να ξυπνούν τα θαύματα» Στοχαστικός λυρισμός που καθρεφτίζεται στην λίμνη των ανθρώπινων παθών.

Η φρόνηση της ρήσης του ποιητή αποδίδει καρπούς:

«Άνεμος δεν υπάρχει να σε φέρει πιο κοντά Χωριστά η ψυχή σου απ’ την ψυχή μου Βουλιάζει στην πυκνή τη μοναξιά Στερεύουν οι πηγές που δεν σκύβεις να πιείς Ένα σεντούκι αναζητώ να θησαυρίσω την αναπνοή σου»

Εξομολογήσεις που διακρίνονται για την ευθύτητά τους και για τις ειλικρινείς ανα-πτύξεις μιας συνειδητής αφηγηματικής τάσης, όπου το συναίσθημα του ποιητή προ-χωράει και ωριμάζει ποιητικά σε μία αφοπλιστική αθωότητα. Δραματική επώδυνη αυτογνωσία που τον υποβάλει σε ένα σκληρό χειρουργείο της σκέψης.

Μια ύστατη προσπάθεια να ερμηνευτεί το αναπάντητο ερώτημα: «Είναι η ψυχή μου όλοι οι ορίζοντες στο μέτωπό σου;» Μιχάλης Σπανίδης Εκδότης- Βιβλιοπώλης

Ο Νίκος Παπάνας εμφανίστηκε στα γράμματα το 1988. Έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και δοκίμια για την ποίηση στα περιοδικά Νέα Πορεία, Ευθύνη, Νέα Εστία. Εντευκτήριο, Ο Παρατηρητής, Πλανό-διον κ.ά. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης κι έχει υπηρετήσει στο διοικητικό συμβούλιο αυτής. Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας.

Παρουσίαση: Γλυκερία Μπασδέκη, ποιήτρια.

Απαγγελία: Γιώτα Χατζηεμμανουήλ, ραδιοφωνική παραγωγός.

Συντονίζει ο εκδότης/βιβλιοπώλης Μιχάλης Σπανίδης.

Date

Παρασκευή 29 Νοέ 2019

Time

19:00

Cost

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τοποθεσία

Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης Και Παραδοσης
Καπνεργατών 9, Ξάνθη, 67100 Ξάνθη
Κατηγορίες
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.