Αποκριές και στο Μουσείο | Γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης από τη ΦΕΞ


Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης συμμετέχει στο πλαίσιο των εορτών με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων. Στόχος η προσέγγιση της παράδοσης και της ιστορίας μας, με διαφορετική ματιά μέσα σ’ ένα γιορτινό κλίμα. Η αντιμετώπιση της ίδιας ιδέας, με τόσο διαφορετικούς τρόπους και μέσα, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ξάνθη – αποκριές
Το 1927 υπάρχουν αναφορές σε θεσμούς που συνεχίζουν δυναμικά μέχρι σήμερα όπως το παζάρι και οι ξανθιώτικες αποκριές. Σημειώνεται ότι ο Ανάργυρος Σιγάλας, το 1928 εμπνεύστηκε και δημιούργησε το μεγάλο καρναβάλι διαθέτοντας ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.


Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, το Καρναβάλι της Ξάνθης αποτελεί και θεσμικά πλέον ένα από τα κορυφαία γεγονότα πολιτιστικού χαρακτήρα σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα. Με ιδιαίτερα έντονο τον παραδοσιακό χαρακτήρα στις πρώτες δεκαετίες λειτουργίας του, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι μετεξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια σε θεσμό που συνδυάζει το χθες με το σήμερα.

Γενικά στη Θράκη που συνδέθηκε τόσο στενά με τον Ορφέα, οι γιορτές της φύσης δημιούργησαν πολιτισμικές μορφές που, στο πέρασμα των αιώνων, μπολιάστηκαν με όλα τα νέα στοιχεία. Αυτά τα αρχαία κατάλοιπα, συνδυαζόμενα με το χρώμα της Θράκης και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων, έδωσαν αφορμές για νέες γιορτές.

Ήδη στην Ξάνθη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα με ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις ήταν το Καρναβάλι, αν και όχι επίσημα θεσμοθετημένο, όπως τις τελευταίες δεκαετίες. Από τα μέσα του ’80 κι έπειτα, οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές αποτέλεσαν το πλαίσιο μιας πιο οργανωμένης λειτουργίας του θεσμού που αποκτά όλο και μεγαλύτερη αίγλη.

Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος


Ημέρες & ώρες λειτουργίας : Τρίτη έως και Κυριακή 9.30 – 14.30

Είσοδος: 2€/ μαθητικό 1€
Τηλ .25410/25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com http//www.fex.org.gr
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Date

Παρασκευή 14 Φεβ 2020

Time

09:30 - 14:30

Cost

Είσοδος 2€/ μαθητικό 1€
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Τοποθεσία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη
Κατηγορίες
Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης

Διοργανωτής

Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης
Phone
2541 025421
Email
fexanthis@gmail.com
Website
http://www.fex.org.gr
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.