ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ “Το λόγιο επίπεδο στη σύγχρονη νέα ελληνική”


Τρίτη, 29 Οκτωβρίου- Έναρξη 19:00

Το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο το Εργαστήριο ΣυνΜορΦωΣη και οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο «Το λόγιο επίπεδο στη σύγχρονη νέα ελληνική: Θεωρία, ιστορία, εφαρμογή Από τον οίκο στο σπίτι και τανάπαλιν…»


Συγγραφείς: Ά. Αναστασιάδη-Συμεωνίδη, Ά. Ιορδανίδου, Μ. Καμηλάκη, Π. Καμπάκη-Βουγιουκλή, Γ. Κατσούδα, Π. Γ. Κριμπάς, Ι. Μανωλέσσου, Χ. Μπασέα-Μπεζαντάκου, Γ. Νικολάου, Α. Φλιάτουρας


Θα μιλήσουν η Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ. / Δ.Π.Θ., η Μαρία Μητσιάκη, επ. καθηγήτρια γλωσσολογίας Τ.Ε.Φ. / Δ.Π.Θ. και οι επιμελητές
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη Κομοτηναίων

«Πιπεριές Φλωρίνης ή πιπεριές Φλώρινας; Η νήσος ή το νησί; Στάλθηκε ή εστάλη; Δεκάδες τέτοια ερωτήματα ταλανίζουν τον μέσο ομιλητή της ελληνικής γλώσσας, ο οποίος αναλώνεται στη σισύφεια αναζήτηση της «αλήθειας» σε τέτοια ψευδοδιλήμματα μέσα από ολισθηρές καθαρολογικές ή υπερπροσαρμοστικές ατραπούς.

Αν και το ζήτημα του λόγιου επιπέδου στη σύγχρονη κοινή νέα ελληνική δεν είναι άμοιρο ιδεολογικών και κοινωνικοπολιτικών προεκτάσεων λόγω σύνδεσης με τα κακώς κείμενα του γλωσσικού ζητήματος, η ελληνική γλώσσα ως δομή και χρήση αποδεικνύεται ανώτερη των φυγόκεντρων ρυθμιστικών πρακτικών (απo)λογιοποίησης. Το λόγιο στη συγχρονία είναι, υπό μία έννοια, ένα ιδιοσυγκρασιακό χρηστικό επίπεδο, κοινωνιογλωσσικά και πραγματολογικά προσδιορισμένο, που συνδέεται με όλα τα επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης, ανάγεται στη διαχρονία της ελληνικής γλώσσας και στην τεχνητή ανάσυρση και αφορά κυρίως μια ποικιλία στην περιφέρεια της γλώσσας με τη μορφή αποκλίσεων ή/και απολιθωμάτων. Τα λόγια στοιχεία (λέξεις, φράσεις, τεμάχια) συνιστούν άλλοτε υποχρεωτική και άλλοτε προαιρετική υφολογική και σημασιοπραγματολογική επιλογή με εξειδικευμένη/διακριτική γλωσσική και χρηστική λειτουργία, που τείνουν να προσαρμόζονται μορφολογικά στη δημοτική αλλά και να αναπαράγονται αναλογικά μέσω (αντι)δανεισμού σε ειδικές χρήσεις».

Βρείτε το βιβλίο: https://bit.ly/2VNHgGu

Date

Τρίτη 29 Οκτ 2019

Time

19:00 - 21:00
Λέσχη Κομοτηναίων

Τοποθεσία

Λέσχη Κομοτηναίων
Βενιζέλου 52, 691 00 Κομοτηνή
Κατηγορίες

Διοργανωτής

Εκδόσεις Πατάκη-Patakis Publishers και Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.