Ποδηλατοβόλτα για όλους στην Ξάνθη!

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης,  ο  Δήμος Ξάνθης και ο Ποδηλατικός Σύλλογος Ξάνθης Ο ΠΗΓΑΣΟΣ, επίσημο μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και κάτοχος της Ειδικής Αθλητικής Αναγνώρισης από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, καλούν όλους τους φίλους και λάτρεις της ποδηλασίας, μικρούς και μεγάλους, την Τετάρτη 3 του Ιούνη 2020 και ώρα 7:00 το απόγευμα στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης για τον Εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας Ποδηλασίας.

Σεβόμενοι τα μέτρα της Πολιτικής Προστασίας και τις οδηγίες του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης διοργανώνουμε συμβολική αστική ποδηλατοβόλτα υπό την  κάλυψη του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης.

Με αφετηρία το Δημαρχείο Ξάνθης και σε διάταξη φάλαγγα ανά ζευγάρι ποδηλατών και πορεία προς Ανδρέου Δημητρίου τέρμα, στροφή αριστερά από τους φωτεινούς σηματοδότες προς Σιδηροδρομικό Σταθμό, ΑμοιρίδειοΛευκίππου, Λεωφόρο Στρατού, Γήπεδο ΑΟΞ, ΔΠΘ, Πλατεία Αντίκα, Κεντρική Πλατεία.

Ας δείξουμε ότι στο καθημερινό έπος των μετακινήσεών μας, το ποδήλατο μπορεί να συνυπάρξει ισότιμα και με τα άλλα σεβαστά τροχοφόρα.

Οι ποδηλατοβόλτες θα συνεχιστούν για όλες τις Τετάρτες του Ιούνη.

Συνιστάτε πριν την κάθε ποδηλατοβόλτα να έχετε συντηρήσει το αγαπημένο σας ποδήλατο και να φέρετε ποδηλατικό κράνος.

Τον Απρίλιο του 2018, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου!
Αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις ως μέσου όχι μόνο φιλικού στο περιβάλλον αλλά και καθοριστικού για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει στην πράξη τη χρήση του ποδηλάτου.

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ποιότητας στις πόλεις και οι πολίτες που περπατούν ή ποδηλατούν – παρόλο που τείνουν να γίνουν πλειοψηφία, ακόμα δεν έχουν την απαραίτητη προσοχή της πολιτείας.

Παρόλο που είναι αποδεδειγμένο πως η επένδυση στη βελτίωση των υποδομών για το ποδήλατο μπορεί να σώσει ζωές, να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον αλλά και να υποστηρίξει τη μείωση της φτώχιας, οι πόλεις παραμένουν προσηλωμένες σε πολιτικές περασμένων δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO – World Health Organisation) οι ασφαλείς υποδομές για το ποδήλατο αποτελούν πρωταρχικό παράγοντα για την ισότητα στην υγεία. Ειδικά για τα οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιωτικά, μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο προτείνουν έναν τρόπο μετακίνησης που ταυτόχρονα βελτιώνει την υγεία, μειώνει την πιθανότητα για καρδιακές παθήσεις, κάποιους τύπους καρκίνου και διαβήτη. Παράλληλα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους πολίτες και είναι θετικό για την οικονομία.

Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου

Γιατί να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;
Το ποδήλατο αποτελεί ένα απλό, οικονομικό, αξιόπιστο, καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς.
Το ποδήλατο μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο ως μέσο μετακίνησης αλλά και ως μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής.
Η χρήση του ποδηλάτου καθιστά τους πολίτες περισσότερο κοινωνικούς και προσφέρει σημαντικά καλύτερη αίσθηση του τοπικού περιβάλλοντος.
Το ποδήλατο αποτελεί σύμβολο βιώσιμου τρόπου μετακίνησης, ένα σύμβολο υπέρ της λιγότερης κατανάλωσης μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και έχει μόνο θετική επίδραση στο κλίμα.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου
Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στο ποδήλατο και να το συμπεριλάβουν στα πλάνα για τα διεθνή, εθνικά και τοπικά προγράμματα.
Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια και να ενσωματώσουν πολιτικές βελτίωσης της βιώσιμης κινητικότητας και δημιουργίας ασφαλών υποδομών για το ποδήλατο και το περπάτημα.
Ενθαρρύνει τους εμπλεκόμενους φορείς να δώσουν έμφαση και να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου, της ήπιας άσκησης, να δημιουργήσουν προγράμματα εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους και να αναπτύξουν πολιτικές για τη μείωση της παχυσαρκίας και των ασθενειών που σχετίζονται με τη μείωση της άσκησης.
Ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν καλές πρακτικές προκειμένου να προωθήσουν τη χρήση του ποδηλάτου στην κοινωνία μέσα από τη δημιουργία δράσεων για το ποδήλατο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο βελτιώνοντας την ποδηλατική κουλτούρα στην κοινωνία.

Τι μπορείς να κάνεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου;
Άσχετα με το τι θα κάνουν οι κυβερνήσεις για την παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου – στην Ελλάδα τίποτα – οι πολίτες μπορούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους ή καλύτερα στα πόδια τους!

Επιλέξτε σήμερα το ποδήλατο για τις μικρές ή μεγαλύτερες μετακινήσεις σας.

Απολαύστε μία βόλτα στη φύση ή χρησιμοποιήστε το για τη μετακίνησή σας στη δουλειά.

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, πηγαίνετε το ποδήλατό σας για ένα καλό service, ώστε να είναι πάντα έτοιμο και ασφαλές για χρήση.

Date

Τετάρτη 3 Ιούν 2020

Time

19:00

Cost

Ελεύθερη Συμμετοχή
Κατηγορίες
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.