Προβολή δύο ιστορικών ντοκιμαντέρ για τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας στην Ξάνθη

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και το Λύκειον των Ελληνίδων Ξάνθης,παρουσιάζει ένα διήμερο αφιέρωμα στον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.


Την Παρασκευή 14 και ώρα 18.00 στην Καπναποθήκη”Π” Αίθουσα”Βιργινία Τσουδερού”,θα παρουσιαστεί το πρώτο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Η Ανατολή Έδυσε”,το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2019 σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Παπαηλιού με ιστορική σύμβουλο την Ειρήνη Σαρίογλου σε μουσική Γιάννη Βοργία και αφήγηση Γιώργου Κέντρου. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται το πώς, πότε και γιατί κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μας με την Ανατολή.


Το Σάββατο 15, θα παρουσιάσει το δεύτερο ντοκιμαντέρ με τίτλο “Ίμβρος – Τένεδος: της μνήμης και της λήθης” σε σκηνοθεσία Ειρήνης Σαρίογλου – Πάνου Αγγελόπουλου, μουσική Ανδρέα Κατσιγιάννη πάνω σε ποίηση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου και τραγούδι από τον Γιώργο Νταλάρα και το Zülfü Livaneli.


Πρόκειται για δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ τα οποία υλοποιήθηκαν από το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ , σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ, με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας Ελληνικής σχολής στην Ίμβρο ύστερα από 48 χρόνια. Δημιουργήθηκαν με σκοπό την καταγραφή της ιστορία και του πολιτισμού της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Date

Παρασκευή 14 Φεβ 2020

Time

18:00

Τοποθεσία

Ιδρυμα Θρακικης Τεχνης Και Παραδοσης
Καπνεργατών 9, Ξάνθη, 67100 Ξάνθη
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.