Κατηγορίες
εργαστήρια - σεμινάρια κεντρική προτάσεις

Εργαστήριο αρχαίας ελληνικής λύρας στην Ξάνθη

Το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας
ανακοινώνει την έναρξη νέου κύκλου μαθημάτων
που θα ξεκινήσουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020.

Νέος κύκλος 12 μαθημάτων στην Ξάνθη

Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 ενηλίκες και παιδιά καλούνται να πάρουν μια πρώτη γεύση στο δωρεάν εισαγωγικό μάθημα γνωριμίας με το σπουδαίο αυτό (ιστορικά και πολιτισμικά) μουσικό όργανο! Το μάθημα θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Στόχος μας είναι η δημιουργία τμήματος εκμάθησης αρχαίας λύρας σε μηνιαία βάση, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες:
– Θα γνωρίσουν την αρχαία λύρα!
– Θα μάθουν, παίζοντας, στιγμές από την αρχαία ελληνική μυθολογία!
– Θα μάθουν να ερμηνεύουν την αρχαιότερη ολοκληρωμένη ελληνική μελωδία που σώζεται έως τις μέρες μας, τον “Επιτάφιο του Σεικίλου“.

Το εργαστήριο αυτό θα πραγματοποιηθεί για 3η φορά, με τους απόφοιτους του δεύτερου τμήματος να έχουν πραγματοποιήσει εμφανίσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων!

Κάθε συμμετέχων θα έχει τη δική του λύρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, μία ευγενική χορηγία της Οργανοποιίας Αναστάσιος – Luthieros Music Instruments.

Ο κύκλος μαθημάτων διοργανώνεται από την Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης (chrysallida), σε συνεργασία με το SEIKILO – Πρότυπος Όμιλος Πολιτισμού.

Συναυλία
Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συναυλία αρχαίας λύρας, με μία από τις γνωστότερες διεθνώς μουσικούς αρχαίας λύρας, τη Λίνα Παλερά.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μία αρχαία λύρα από κοντά, καθώς και να ακούσουν αρχαίες και σύγχρονες συνθέσεις της μουσικού, αλλά και γνωστές διασκευές μελωδιών από όλο τον κόσμο.

Λίνα Παλερά – Βιογραφικό
Η Λίνα Παλερά είναι μία από τις γνωστότερες μουσικούς αρχαίας λύρας, έχοντας δώσει συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία στο αρχαίο αυτό μουσικό όργανο και πλούσιες σπουδές σε Λονδίνο και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, έχει εμφανιστεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής και Τεχνολογίας (Αθήνα), στο φεστιβάλ MusikMesse της Φρανκφούρτης, στη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης κ.α. Επιπλέον, έχει διδάξει στο Friern Barnet School (Λονδίνο), το SS Albans & Stephen Primary School (Λονδίνο), το Ωδείο Καλαμαριάς “Μελωδία” (Θεσσαλονίκη), το Ωδείο “Εν τέχνη” (Θεσσαλονίκη) κ.α.

Παρακαλούμε δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή στη Φ.Ε.Ξ.
Όνομα, ηλικία, τυχόν μουσικές γνώσεις, στοιχεία επικοινωνίας.

Δεκτές οι συμμετοχές ανεξαρτήτως ηλικίας και μουσικών γνώσεων!

Πληροφορίες στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, τηλέφωνο: 2541025421

Δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε προγενέστερη μουσική γνώση. Το όργανο είναι απλό και η εξοικείωση μαζί του ιδιαίτερα εύκολη. Στο τέλος του εργαστηρίου ο μαθητής θα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα εκτέλεσης αρχαίων, αλλά και σύγχρονων μελωδιών.

Ενδεικτικά παραθέτουμε video εκτέλεσης του μουσικού θέματος της σειράς Games of Thrones.


Την ευθύνη της διδασκαλίας φέρει η ομάδα www.Seikilo.com με εμπειρία εργαστηρίων σε Θεσσαλονίκη (έδρα) και Αθήνα, ενώ τα όργανα θα παρέχει η Οργανοποιία Αναστάσιος η οποία μετά από σύγχρονη επιστημονική μελέτη, αλλά και πολύχρονη εμπειρία έχει ανακατασκευάσει με τον πιστότερο τρόπο αρχαία όργανα αποκτώντας παγκόσμια αναγνώριση για το άρτιο έργο της.

No event found!