Κατηγορίες
ΔΠΘ κεντρική κληρονομιά συνέδριο

Ορεστιάδα και Κομοτηνή θα φιλοξενήσουν εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για την Ελληνική Επανάσταση

Η “Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας” της Εκκλησίας της Ελλάδας, πρόεδρος της οποίας είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, από το 2011 εργάζεται για τον σχεδιασμό των εκδηλώσεων που θα υλοποιήσει η Ιερά Σύνοδος το 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στο πρόγραμμα των συνοδικών και των περιφερειακών εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και αυτή που θα πραγματοποιηθεί στην Ορεστιάδα , την Τετάρτη 18 Απριλίου 2021.Η εκδήλωση θα έχει ως σημείο αναφοράς την επέτειο του μαρτυρικού θανάτου του Αγίου Εθνομάρτυρα Πατριάρχη Κυρίλλου ΣΤ του από Αδριανουπόλεως (+1821), ενώ θα πραγματοποιηθεί και επιστημονική ημερίδα των 4 Μητροπόλεων της Θράκης με θέμα  τη συμβολή της Θράκης στον Αγώνα.

Παράλληλα η Επιστημονική Επιτροπή για την διοργάνωση δέκα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση, πρόεδρος της οποίας είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κ. Μανώλης Βαρβούνης, σχεδιάζει την διοργάνωση ενός από αυτά στην Κομοτηνή.

Τα θέματα των δύο τελευταίων Διεθνών Επιστημονικών
Συνεδρίων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2012 – 2021)
έχουν ως εξής:

«Τα οικονομικά του Αγώνος – Η επίτευξη και η
αναγνώριση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας» (16 και 17
Οκτωβρίου 2020
)

Περισσότερα στο: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/identity/1821_161710_02042020.pdf

«Η επίδραση του 1821 στη λογοτεχνία, την ποίηση και
την τέχνη» (15 και 16 Νοεμβρίου 2020).

Περισσότερα στο: http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/commitees/identity/1821_272810_02042020.pdf


Ακολουθεί Βιογραφικό Σημείωμα του νέου Προέδρου της
Επιστημονικής Επιτροπής.

Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης


Ο Εμμανουήλ Γερ. Βαρβούνης (Σάμος, 1966) είναι Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει τιμηθεί με τα Οφφίκια του “Άρχοντος Προστάτου των Γραμμάτων” του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του “Μεγάλου Άρχοντος Χαρτοφύλακος” του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Είναι κάτοχος τεσσάρων επίτιμων διδακτορικών τίτλων (ΗΠΑ, Ρουμανία, Ελλάδα) και τακτικό, αντεπιστέλλον ή επίτιμο μέλος οκτώ Ακαδημιών της αλλοδαπής (ΗΠΑ, Ιταλία, Ισπανία,Πορτογαλία, Αυστρία,Γερμανία), καθώς και Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Κλασικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου. Βιβλία και μελέτες του έχουν μεταφραστεί και δημοσιευθεί επίσης στην αγγλική, στη γαλλική, στην ισπανική, στην ιταλική, στη γερμανική, στη σερβική, στην τουρκική, στη ρωσική, στη γεωργιανή, στην αρμενική, στην αραβική, στη ρουμανική και στη βουλγαρική γλώσσα.

Με πρόσκληση ξένων πανεπιστημίων και επιστημονικών εταιρειών έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και διαλέξεις πλην της Ελλάδας και της Κύπρου, στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στο Λουξεμβούργο, στη Δανία, στη Σουηδία, στην Αίγυπτο, στη Ρωσία, στη Σερβία, στη Λετονία, στη Φιλανδία, στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στην Αυστραλία, στις Η.Π.Α. και στη Βουλγαρία.

Δ.Π.Δ.