Κατηγορίες
αφιερώματα κεντρική κοινότητα μουσείο

Η Βαλεντίνα Σωκράτους μιλά για το Emerge pop up συμμετοχικό μουσείο

Τι είναι το Emerge?

Ένα pop up συμμετοχικό μουσείο ως πλατφόρμα με συμμετοχικά έργα από καθημερινούς ανθρώπους που φέρνουν στην επιφάνεια κοινωνικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινότητα, από την τοπική κοινότητα. Το θέμα; Η σημασία της φροντίδας της ψυχικής μας υγείας.

Το μέσο επικοινωνίας αυτού του μηνύματος είναι η τέχνη. Ο κάθε συμμετέχων δημιούργησε ένα έργο ως μη καλλιτέχνης σε μια απόπειρα δημιουργικής έκφρασης, ενώ παράλληλα με το κοινωνικό μήνυμα του έργου μοιράζεται μαζί μας και ένα κομμάτι του εσωτερικού του κόσμου.

Ο συμμετοχικός χαρακτήρας των έργων προσκαλεί και προκαλεί τη διάδραση με τον επισκέπτη σε μια συνδημιουργία και συνεχόμενη μετάλλαξη των έργων.

Το πρόγραμμα δράσης Emerge ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 ως η πρόταση της Βαλεντίνας Σωκράτους, υπότροφου στο πρόγραμμα START – Create Cultural Change. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε από την Βαλεντίνα Σωκράτους, αξιοποιεί τεχνικές και μεθόδους μη τυπικής και άτυπης μάθησης (θέατρο, performance, μουσειακό θέατρο, αυτοσχεδιασμός, δημιουργική γραφή, ζωγραφική, installations) ταυτόχρονα με τη δημιουργία ενός μουσείου, δίνοντας έτσι στους συμμετέχοντες μια μοναδική ευκαιρία και εμπειρία.
Τον Ιανουάριο του 2020 μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα σε μια ομάδα ενήλικων ανθρώπων που ένιωθαν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση της καθημερινής τους ζωής πραγματοποιήθηκε ένα βιωματικό εργαστήριο διάρκειας 4 μηνών με εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Το εργαστήρι αυτό έδωσε την δυνατότητα στην ομάδα να εξερευνήσει, να επικοινωνήσει αλλά και να εκφραστεί μέσα από εικαστικά και παραστατικά εργαλεία.

Στόχος πέρα από την ενδυνάμωση της ίδιας της ομάδας, ήταν να δημιουργηθεί ένα συμμετοχικό μουσείο στο κέντρο της πόλης που θα παρουσιάζει τα έργα της ομάδας, αλλά και θα καλεί το κοινό της πόλης να συνεισφέρει και δικά του στοιχεία μέσα από συμμετοχικά/ανοικτά εκθέματα.

Ο σκοπός αυτής της δράσης είναι να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινότητα σε θέματα ψυχικής υγείας, την σημασία και την αξία της στην διαβίωση μας αλλά και να ανοίξει ένα ανοιχτό διάλογο για το γεγονός ότι αρκετός κόσμος επιλέγει να το κρατάει κρυφό ή να το θεωρεί δειλία ή ντροπή να χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη.

Παρακολουθείστε τη συζήτηση με την Βαλεντίνα Σωκράτους: