Κατηγορίες
θέατρο κεντρική μουσική προτάσεις

Η όπερα “Ιπτάμενος Ολλανδός” σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera στην Αλεξανδρούπολη

O Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883) αναθεώρησε κάθε θεατρικό δεδοµένο και στα έργα του κατέστησε ισότιµους συνοµιλητές τη µουσική και το λόγο. Το καλλιτεχνικό του όραµα βασίστηκε στην έννοια του Gesamtkunstwerk, όπου η µουσική συνδυάζεται στενά µε το θέατρο, την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και άλλους τοµείς δηµιουργίας, συνθέτοντας µια συνολική µορφή τέχνης

Στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος “The Met:Live in HD” και σε συνεργασία με τον όμιλο “Antenna“, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης θα προβάλει σε ζωντανή μετάδοση από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης την όπερα «Ο Ιπτάμενος Ολλανδός» σε μουσική του Ρίχαρντ Βάγκνερ .

Ο διάσηµος µπασοβαρύτονος σερ Μπρυν Τέρφελ ερμηνεύει το ρόλο του βασανισµένου καπετάνιου του Ιπτάµενου Ολλανδού. Καράβι και πλήρωµα είναι καταραµένα να πλέουν στη θάλασσα έως τη ∆ευτέρα Παρουσία. Αλλά ο έρωτας βρίσκει τον τρόπο να γεννηθεί και να σώσει,ακόµα και σε απαγορευτικές συνθήκες. Ο µαέστρος Βαλέρι Γκέργκιεφ διευθύνει τη νέα παραγωγή της όπερας Der Fliegende Holländer, υπό το σκηνοθετικό βλέµµα του Φρανσουά Ζιράρ, ο οποίος το 2013 κατέπληξε τους µουσικόφιλους µε έναν Πάρσιφαλ που έθεσε κυριολεκτικά νέα δεδοµένα στον τρόπο παρουσίασης των βαγκνερικών έργων.

Ο Τζον Μακφάρλαν στήνει έναν σκηνικό κόσµο πλούσιο και πολυεπίπεδο, σαν µια τεράστια ελαιογραφία. Η ταλαντούχα γερµανίδα σοπράνο Ανια Κάµπε κάνει το ντεµπούτο της στη Met ως αφοσιωµένη Ζέντα, που η άδολη αγάπη της καταφέρνει να λυτρώσει τον καπετάνιο από την κατάρα. Ο µπάσος Φραντς Γιόζεφ Ζέλιγκ ερµηνεύει τον πατέρα της, Ντάλαντ, και ο τενόρος Σεργκέι Σκοροχόντοφ τον κυνηγό Έρικ, τον αγαπητικό που η Ζέντα προδίδει.

∆ηµιουργός αµφιλεγόµενων αριστουργηµάτων που παραµένουν στο επίκεντρο του σύγχρονου οπερατικού ρεπερτορίου, ο Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813–1883) αναθεώρησε κάθε θεατρικό δεδοµένο και στα έργα του κατέστησε ισότιµους συνοµιλητές τη µουσική και το λόγο. Το καλλιτεχνικό του όραµα βασίστηκε στην έννοια του Gesamtkunstwerk, όπου η µουσική συνδυάζεται στενά µε το θέατρο, την ποίηση, την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και άλλους τοµείς δηµιουργίας, συνθέτοντας µια συνολική µορφή τέχνης.

Σκηνοθεσία: François Girard, Σκηνικά: John Macfarlane, Κοστούμια: Moritz Junge, Σχεδιασμός φωτισμών: David Finn, Σχεδιασμός προβολών: Peter Flaherty, Χορογραφία: Carolyn Choa, Δραματουργία: Serge Lamothe, Ολλανδός: Sir Bryn Terfel, Ζέντα: Anja Kampe, Μαίρη: Μιόκο Φουτζιμούρα, Έρικ: Σεργκέι Σοροχόντοφ, Τιμονιέρης: David Portillo, Νταλαντ: Franz–Josef Selig,Μουσική διεύθυνση: Βαλέρι Γκέργκιεφ

Σάββατο 14 Μαρτίου στις 19.55

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης

Διάρκεια:2 ώρες και 20 λεπτά

Ελληνικοί και Αγγλικοί υπότιτλοι

Είσοδος: 10-15 ευρώ