«Ζήσε τον μύθο της Μαρώνειας»:πεζοπορική διαδρομή από τον Δρομέα Θράκης

O ΔΡΟΜΕΑΣ ΘΡΑΚΗΣ σας καλεί στην 5η του πεζοπορική διαδρομή με τίτλο «ζήσε τον μύθο της Μαρώνειας» την Κυριακή 9/2/2020

Υστέρα από την πολύ επιτυχημένη εναρκτήρια πεζοπορία του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ για το 2020 για παιδιά, στον καταρράκτη του Άβαντα, ήρθε και η στιγμή για τους ενήλικες να ζήσουν την δική τους μοναδική εμπειρία πεζοπορώντας.

Η διαδρομή που επιλέχτηκε αυτή την φορά είναι ξεχωριστή  καθώς όχι μόνο εισαγάγει τους ενήλικες στην μαγεία της πεζοπορίας με επακόλουθο την ευεξία, αλλά προάγει παράλληλα την πολιτιστική και αρχαιολογική σημασία του τόπου που θα επισκεφθούν. Προορισμός η ευρύτερη περιοχή της Μαρώνειας.

Η περιοχή, πέραν του μοναδικού κάλους της, ένας συνδυασμός  βουνού και θάλασσας,  αιωνόβιων ελαιόδεντρων που φυτρώνουν ανάμεσα από γρανιτένιους ογκόλιθους έχει να αναδείξει και σημαντικότατα ευρήματα του πολιτισμού που άκμασε στην περιοχή 5ου-4ου αι. π.Χ.

Πιο συγκεκριμένα θα ακολουθηθεί ο παραλιακός χωματόδρομος Μαρώνειας – Πετρωτά, ο οποίος ακολουθεί το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε 6 και κατά την πορεία του οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο.

Η πρώτη στάση της πεζοπορίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας, η κατασκευή του οποίου  ανάγεται στους ελληνιστικούς χρόνους. Κατά τα ρωμαϊκά χρόνια ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για θηριομαχίες και η  χωρητικότητά του υπολογίζεται ότι ήταν περίπου 2.500 θεατές.

Στη συνέχεια ο δρόμος οδηγεί ανάμεσα από ελαιώνες και την ασταμάτητη θέα, προς το Θρακικό πέλαγος, στην περιοχή της Μαρμαρίτσας-Σύναξης. Εδώ έχουν εντοπιστεί τα θεμέλια ολόκληρου κτιριακού συγκροτήματος, ενός Ιερού (4ος αι. π.Χ.) μέσα στο οποίο βρέθηκε πήλινο προσωπείο του Διονύσου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Λίγο παρακάτω η πινακίδα  «Οδύσσειο Ρείθρο» θυμίζει την ιστορία του πολυμήχανου Οδυσσέα, ο οποίος επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά το πέρας του Τρωικού πολέμου πραγματοποιεί την πρώτη στάση του στο λιμάνι της Μαρώνειας.  Ο Οδυσσέας αποφασίζει να τιμωρήσει τους κατοίκους  της και να καταστρέψει την πόλη, καθώς ήταν σύμμαχοι με τους Τρώες. Το «Οδύσσειο Ρείθρο» είναι μια μικρή ρεματιά  (ρείθρο = ρέμα) που συνδέει την πόλη με την θάλασσα. Εδώ αποβιβάστηκε ο Οδυσσέας  και ξεκίνησε για να κατακτήσει την γη των Κικόνων.

Η διαδρομή θα καταλήξει στην παραλία των Πετρωτών, καλύπτοντας συνολικά περίπου 12 χλμ πορείας. Εκεί οι πεζοπόροι αφού απολαύσουν  για μια τελευταία φορά τη μαγευτική θέα του τοπίου θα επιβιβαστούν στο λεωφορείο, θα μεταφερθούν στο χωριό της Μαρώνειας και  εκεί θα τους περιμένουν και  άλλες εκπλήξεις!

Στην Μαρώνεια λοιπόν, οι πεζοπόροι θα ζήσουν ξεχωριστές στιγμές, που θα τους προσφέρει ο Πολιτιστικός  Σύλλογος  Μαρώνειας «Ιππαρχία», ο οποίος και είναι συνεργαζόμενος φορέας στην δράση.

Την επιμέλεια της διοργάνωσης έχει το Δίκτυο Ορφέας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 5ης ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

8:30 Αναχώρηση. Σημείο συνάντησης Αλεξ/πολης: Γήπεδο Φώτης Κοσμάς,και Κομοτηνής: Σκλαβενίτης (πλησίον ΚΤΕΛ).

9:30 Άφιξη λεωφορείων στην Μαρώνεια. Εκκίνηση της Πεζοπορίας από την Μαρώνεια.

13:45 Άφιξη στα Πετρωτά. Αναχώρηση από parking Πετρωτών για Μαρώνεια με τα λεωφορεία.

14:00 Άφιξη στο χωριό Μαρώνεια. Υποδοχή στην πλατεία από τον Σύλλογο Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» με σπιτικές πίτες και κρασί.

Προαιρετική ξενάγηση στο περίφημο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Μαρώνειας.

Προαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Μαρώνειας (2 ευρώ είσοδος).

Υποδοχή στην ταβέρνα του Στράτου με χειροποίητο Μαρωνείτικο χαλβά.

15:00 Φαγητό στην ταβέρνα του Στράτου.

17:00 Αναχώρηση από Μαρώνεια.

18:00 Άφιξη στην Αλεξ/πολη και στην Κομοτηνή.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:

Σύνολο διαδρομής: 12 χλμ

Διάρκεια πεζοπορίας: 4 ώρες και 15 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια*

*Δεν υπάρχουν σημαντικές υψομετρικές αποκλίσεις ενώ η διαδρομή ακολουθεί μόνιμα χωμάτινο φαρδύ δρόμο, κάνοντας το περπάτημα εύκολο.

Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση λόγω της μεγάλης διάρκεια της πεζοπορίας.

Θα πραγματοποιηθεί ένα διάλειμμα 15’ στη μέση της πορείας και 1-2 σύντομα διαλλείματα για νερό ενδιάμεσα.

Την πεζοπορία υποστηρίζει με την παρουσία στελεχών της, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης.

Υπεύθυνη αποστολής: Κική Τσακαλδήμη.

Date

Κυριακή 9 Φεβ 2020

Time

08:30 - 18:00

Cost

15€/ ενήλικες,12€/παιδιά ανω των 12 ετών
Κατηγορίες
Δρομέας Θράκης

Διοργανωτής

Δρομέας Θράκης
Email
dromeasthrace@gmail.com
Website
http://www.dromeasthrace.eu/
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.