Η ΚΛΑ προβάλλει “Μη χαμηλώνεις το βλέμμα”

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης θα προβάλει τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 20.15 και την Τρίτη 14 Ιανουαρίου στις 21.30 την ταινία «Μη χαμηλώνεις το βλέμμα».


Είναι η νέα ταινία του Γερμανού Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ (Οι Ζωές των Άλλων) η οποία βασίζεται άτυπα στην πραγματική ιστορία των παιδικών και νεανικών χρόνων του Γκέρχαρντ Ρίχτερ, ενός από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους εικαστικούς του 20ού αιώνα.


Η ταινία ξεκινά το 1937, στη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ. Ο μικρός Κουρτ Μπάρνερτ, με εξαιρετική έφεση στη ζωγραφική, βλέπει το δάσκαλο πατέρα του άνεργο επειδή δεν γράφεται στο ναζιστικό κόμμα και την οικογενειακή ζωή τους να γίνεται κομμάτια, κάτω από τις επιταγές της απολυταρχικής κυβέρνησης. Η θεία του, Ελίζαμπεθ, δροσερή, πανέμορφη, αγαπημένη του αλλά κι αλαφροΐσκιωτη, είναι εκείνη που τον πηγαίνει βόλτες σε εκθέσεις και προσπαθεί να του ανοίξει τα μάτια στην τέχνη και στη ζωή, να τον μάθει να τα κρατά ανοιχτά ό,τι τρομακτικό κι αν βλέπει μπροστά του, επειδή «η αλήθεια είναι η πραγματική τέχνη.» Όταν, ωστόσο, η Ελίζαμπεθ διαγιγνώσκεται με σχιζοφρένεια , ο ιατρός (και μέλος των Ες Ες), Καθηγητής Καρλ Σίμπαντ (ο Σεμπάστιαν Κοχ ως καρικατούρα του ήρωά του), πρώτα υπογράφει τη στείρωσή της (για την προοδευτική εξυγίανση της άριας φυλής) και, στη συνέχεια, την οδηγεί στο θάνατό της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Μια δεκαετία και κάτι μετά, ο Κουρτ βρίσκεται σε πολλαπλό αδιέξοδο. Οι σπουδές Καλών Τεχνών δεν καλύπτουν τις ανησυχίες του, ο πατέρας του, αναγκασμένος να καθαρίζει σκάλες για το βιοπορισμό του, αυτοκτονεί και η κοπέλα που αγαπά, η όμορφη κι αθώα Ελι είναι κόρη του Καθηγητή Καρλ Σίμπαντ και, ορισμένως, θύμα των ναζιστικών πεποιθήσεών του. Θα σπάσει ο Κουρτ δημιουργικά,τα δεσμά του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που καταπνίγει τον αυθορμητισμό στην Ανατολική Γερμανία όπου ζει; Το τρίωρο κινηματογραφικό έπος έχει τις απαντήσεις που έρχονται, μια-μια, με σοβαροφάνεια, κοινοτοπία και… διπλοτυπία!

Γερμανική ταινία, Σκηνοθεσία: Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ με τους: Τομ Σίλινγκ, Σεμπάστιαν Κοχ, Πόλα Μπέερ
Δραματική 2018 | Έγχρωμη | Διάρκεια: 189′

Date

Δευτέρα 13 Ιαν 2020

Time

20:15

Τοποθεσία

Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης
Λεωφόρος Δημοκρατίας 306, 68100 Αλεξανδρούπολη
Κατηγορίες
Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

Διοργανωτής

Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης
Email
http://www.kla.gr
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.