Ιστορικοί περίπατοι – Γνωριμία με την τοπική ιστορία στην Ξάνθη


Ιστορικοί περίπατοι – Γνωριμία με την τοπική ιστορία
Βόλτες στα σοκάκια της παλιά πόλης και στο Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον. Στο μουσείο αφηγούμαστε στιγμές από τη νεότερη ιστορία της Ξάνθης. Ημερολόγια, μαρτυρίες, αντικείμενα συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σκηνικό. Μια βόλτα στα σοκάκια της παλιά πόλης με κατάληξη το Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

«Ξάνθεια» του Μύθου και του Καρναβαλιού
«Ο Μύθος …Οι απαρχές της πόλης χάνονται μέσα στο χρόνο. Πολλοί, στην προσπάθεια να βρουν την αρχή του νήματος ή, τουλάχιστον, ενδείξεις για την προέλευση του ονόματος της πόλης ανέτρεξαν στη μυθολογία. Από τις εικασίες που διατυπώθηκαν κυρίαρχες είναι δύο. Η μία, βασισμένη ως ένα βαθμό στον Ησίοδο, θέλει την Ξάνθη, μια από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύος, αδελφής του Κρόνου και της Ρέας, να έχει ιδρύσει την πόλη στο ξεκίνημα του χρόνου. Η άλλη, αποδίδει την ίδρυση της πόλης στην ομώνυμη Αμαζόνα που πιστευόταν ότι βασίλεψε εκεί.


Όσον αφορά τις γραπτές πηγές, το πρώτο κείμενο που ενδεχομένως αναφέρεται στην πόλη είναι του αβδηρίτη φιλοσόφου Εκαταίου (3ος αιώνας π.Χ.). Στο έργο του «Περί Υπερβορείων» αναφέρει τους «Ξανθίους» ως ένα από τα ισχυρά θρακικά φύλλα. Αρκετά αργότερα, ο Στράβων (1ος π.Χ. – 1ος μ.Χ. αιώνας) αναφέρει την «Ξάνθεια» στα Γεωγραφικά του. Πέρα από τις ενδείξεις αυτές καμία ουσιαστική μνεία δε γίνεται για την πόλη κατά την αρχαιότητα.» Δημήτριος Καλπάκης, Αρχαιολόγος / Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης/ – εκδ. ΦΕΞ 2015

Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421. / Συμμετοχή 2€ συμπεριλαμβάνεται η είσοδος στο μουσείο.
Οργάνωση: ΦΕΞ / Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

Date

Κυριακή 16 Φεβ 2020

Time

10:00 - 12:00

Cost

2 ευρώ
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Τοποθεσία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη
Κατηγορίες
Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης

Διοργανωτής

Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης
Phone
2541 025421
Email
fexanthis@gmail.com
Website
http://www.fex.org.gr
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.