Κινηματογράφος των Δημιουργών:Αφιέρωμα στον Λαρς Φον Τρίερ από την Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος, που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό. Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Τις Τρίτες 3 – 10 & 17 Δεκεμβρίου 2018
[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα στον Λαρς Φον Τρίερ.

Γεννημένος στην Κοπεγχάγη, ο Λαρς φον Τρίερ είναι ένας δεινός κινηματογραφιστής, αλλά και αιρετικός της Έβδομης Τέχνης. Ο Δανός σκηνοθέτης, αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου.
Μεγάλωσε στην Κοπεγχάγη των μεταβατικών κοινωνικοπολιτικά δεκαετιών του ’50 και του ’60, στο μέσο μιας οικογένειας, η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Τρίερ: «στερούνταν συναισθημάτων, θρησκείας και της όποιας ευχαρίστησης».
Ο Λαρς φον Τρίερ είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση σκηνοθέτη και μία ακόμα πιο ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου. Εχει χαρακτηριστεί από ιδιοφυής έως μισάνθρωπος, από μάστερ μέχρι «persona non grata». Κάποιοι υποστηρίζουν τη σκληρότητα και τον κυνισμό του έργου του ως απόδειξη μίας βασανισμένης και υπερευαίσθητης καλλιτεχνικής συνείδησης. Κάποιοι άλλοι τον θεωρούν απλά προκλητικό για την πρόκληση. Εδώ και 25 χρόνια όμως, από τη γέννηση του Δόγματος 95 μέχρι την απόσχισή του από αυτό, κάθε νέα ταινία του είναι μία πρόκληση, ένα αδιαμφισβήτητο κινηματογραφικό γεγονός.


Ανάμεσα σε πολλά βραβεία και διακρίσεις, έχει λάβει τον Χρυσό Φοίνικα για την ταινία «Χορεύοντας στο Σκοτάδι» (Dancer in the Dark) (2000), το Μέγα Βραβείο, το Τεχνικό Μεγάλο Βραβείο και το Βραβείο Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών.


«Το να προκαλέσεις θεωρώ ότι είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, δεν αποτελεί όμως τη βάση για να κάνεις σημαντική τέχνη και δεν αφορά τη δική μου δουλειά. Αν προκαλώ κάποιον, άλλωστε, αυτός είναι μόνο ο εαυτός μου. Κηρύττω διαρκώς τον πόλεμο σ’ εμένα τον ίδιο, στον τρόπο με τον οποίο μεγάλωσα, στις προσωπικές μου αξίες. Και επιτίθεμαι σθεναρά στη φιλοσοφία με την οποία με ανέθρεψαν.» Λαρς Φον Τρίερ

Date

Τρίτη 3 Δεκ 2019

Time

21:00 - 22:30
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Τοποθεσία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη
Κατηγορίες
Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης

Διοργανωτής

Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης
Phone
2541 025421
Email
fexanthis@gmail.com
Website
http://www.fex.org.gr
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.