Ο κινηματογράφος των δημιουργών Αφιέρωμα στον Σεμίχ Καπλάνογλου

Υπάρχει ένας κινηματογράφος σπουδαίος κι αγαπημένος, που η Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ προβάλλει με σεβασμό στη δημιουργία. Υπάρχει ένας κινηματογράφος που είναι ωραίος, με τη σκοτεινή αίθουσα, τη μεγάλη οθόνη και το σινεφίλ κοινό. Ένας κινηματογράφος που αναρωτιέται, που γοητεύει, που συγκινεί και συνεπαίρνει. Είναι ο Κινηματογράφος των Δημιουργών.
Οι Τρίτες της Κινηματογραφικής Λέσχης της ΦΕΞ 2019
Σχεδιασμός-Επιμέλεια: Γιώργος Μπακαλίδης

Ο κινηματογράφος των δημιουργών
Τις Τρίτες 5- 12- 19 & 26 Νοεμβρίου 2019
[21.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα στον Σεμίχ Καπλάνογλου (1963-) Ποίηση και λυρισμός από την Τουρκία.
Ο Σεμίχ Καπλάνογλου είναι ένας από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες της σύγχρονης Τουρκικής κινηματογραφίας. Είναι επίσης συγγραφέας και παραγωγός. Έχει γράψει πολλά άρθρα για τις εικαστικές τέχνες και τον κινηματογράφο τα οποία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες. Λιτός, λυρικός και οξυδερκής καταγραφέας μιας κοινωνικής πραγματικότητας μπροστά σε ιστορικές αλλαγές. Έκανε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του το 2001 με την ταινία Away from home η οποία απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ της Σιγκαπούρης.
Το 2005 κυκλοφόρησε η δεύτερη ταινία του Angel’s fall η οποία πήρε βραβείο Καλύτερης ταινίας στα φεστιβάλ Nantes, Kerala και Βαρκελώνης.
Με την τρίτη του ταινία «Αυγό» (Yumurta) (2007), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Πενθήμερο των Δημιουργών το 2007, πήρε βραβείο σκηνοθεσίας στα Φεστιβάλ: Fajr, Valdivia και Bangkok World. Η ταινία κέρδισε συνολικά 30 βραβεία, ανάμεσα τους σημαντικά Τουρκικά βραβεία όπως τα Golden Orange (Φεστιβάλ Antalya) και Golden Tulip (ΦεστιβάλΚωνσταντινούπολης).
Η ταινία του «Γάλα» (Sut) έκανε πρεμιέρα το 2008 στο Φεστιβάλ Βενετίας και προβλήθηκε σε φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο κερδίζοντας βραβεία όπως το FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης.
Η ταινία του, «Μέλι» (Bal) (2010), τρίτο και τελευταίο μέρος της λεγόμενης «Τριλογίας του Γιουσούφ», κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου.
«Εύχομαι να γίνεται αντιληπτό ότι οι ταινίες μου δεν είναι προσκολλημένες στην ιστορία που διηγούνται, δηλαδή στο σενάριο. Είμαι της γνώμης ότι ο χρόνος είναι η πρώτη ύλη του κινηματογράφου. Η έκφραση μου είναι απλή, υπολείπεται σε διαλόγους, σχηματίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από οπτικές και ακουστικές λεπτομέρειες και επικεντρώνεται στο να μεταλαμπαδεύσει την αίσθηση του χρόνου που περνάει με κάθε ανάσα». Σεμίχ Καπλάνογλου

Date

Τρίτη 5 Νοέ 2019

Time

21:00 - 22:30
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Τοποθεσία

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη
Κατηγορίες
Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης

Διοργανωτής

Φιλοπρόοδος Ένωση Ξάνθης
Phone
2541 025421
Email
fexanthis@gmail.com
Website
http://www.fex.org.gr
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.