Κατηγορίες
εικαστικά κεντρική προτάσεις

“Το ανθρώπινο ηχητικό γλυπτό” ζωντανεύει από τη θεατρική ομάδα της ΦΕΞ

“Ίσως η ακινησία που έχουν τα πράγματα τριγύρω μας να τους επιβάλλεται από την βεβαιότητά μας πως είναι αυτά κι όχι άλλα, απ’ την ακινησία της σκέψης μας απέναντί τους”
Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο – M. Proust

Το Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό είναι ένα έργο παραστατικής τέχνης στο δημόσιο χώρο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου. Μια ομάδα ανθρώπων παρατεταγμένη σε σειρά προχωρά προς κάποιο σημείο. Ο θεατής αντικρίζει μια στιγμή αυτής της κίνησης. Το περιβάλλον ηχοτοπίο είναι μέρος του έργου. Σε αντίστιξη με αυτό, μια τυχαία ατέρμονη μελωδία εκτυλίσσεται και κατανέμεται στους εκτελεστές.

Η θεατρική Ομάδα της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο του Τάσου Τσεσμετζή σε σκηνοθεσία του Πασχάλη Ξανθόπουλου στις 21 και 27 Φεβρουαρίου 2020 στις 18.30 στην Πλατεία Ηρώων Ξάνθης.


Το Ανθρώπινο Ηχητικό Γλυπτό, παρά τη στατική μορφή του, πραγματεύεται την κίνηση. Την ανάλγητη κίνηση του Χρόνου. Που μπερδεύεται με τα βήματα των περαστικών. Τη βουή της πόλης. Τις αναμνήσεις, τα όνειρα, τις σκέψεις και τις προσδοκίες των ανθρώπων που στέκονται παγωμένοι μέσα στον στοίχο.

Τάσος Τσεσμετζής

Η «κάθοδος», με ένα «χορό» σιωπηλών, ακίνητων ανθρώπων με τον  παραγόμενο αλγοριθμικά ήχο που ακούμε από τα κινητά τους τηλέφωνα, μέσα σ’ ένα θορυβώδες και γεμάτο κίνηση  περιβάλλον δημιουργεί μια πρωτόγονη εμπειρία.

Πασχάλης Ξανθόπουλος

Ο Τάσος Τσεσμετζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, καθώς και ψηφιακές τέχνες στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η αλγοριθμική τέχνη, η μουσική, οι παραστατικές τέχνες και η ψηφιακή ποίηση. Ιδιαίτερα, στο καλλιτεχνικό του έργο του αξιοποιεί τεχνολογίες διαδικτύου και προγραμματισμό Η/Υ για να δημιουργήσει περιβάλλοντα μέσα στα οποία αλληλεπιδρούν άνθρωποι και υπολογιστικά συστήματα. 

Ο Πασχάλης Ξανθόπουλος σπούδασε πληροφορική και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Έχει δουλέψει για το Θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία και την τηλεόραση, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ξάνθη.