Ενημερωτική εκδήλωση:”Ο Τόπος μας στο Πιάτο μας”στην Αλεξανδρούπολη

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης και το Κοινό Έδαφος προσκαλούν στην Αλεξανδρούπολη το ΑγροΟικόΠολις – το Ελληνικό Δίκτυο για την Αγροοικολογία, τη Διατροφική Κυριαρχία και την Πρόσβαση στη Γη.

Η ενημερωτική εκδήλωση “Ο Τόπος μας στο Πιάτο μας” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου 2019 στις 17:00 στο Εθνολογικό Μουσειο Θράκης, με θέμα την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ) ως εργαλείο ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, ενδυνάμωσης του ρόλου των μικρών παραγωγών και δημιουργίας ανθεκτικών κοινοτήτων. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν επίσης τα πρώτα ευρύματα της έρευνας που διεξάγει το Κοινό Έδαφος στην περιοχή μας, με τη συμμετοχή παραγωγών σε χωριά του νομού Έβρου.

Λίγα λόγια για την Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία:

«Είμαστε ότι τρώμε!» Η παραπάνω φράση είναι πιο καίρια από ποτέ μιας και η τροφή μας έχει υποβαθμιστεί από ένα διατροφικό σύστημα που αδιαφορεί για τη θρεπτική της αξία, την παραγωγική διαδικασία, το περιβάλλον και τέλος τον ίδιο τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Το πόσο υγιεινή είναι η τροφή που βάζουμε στο πιάτο μας, είναι ένα ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους καθημερινά. Η καταναλωτική άγνοια για τη προέλευση της τροφής μας, η μαζική αγορά τροφίμων από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που δε δείχνουν καμία ανοχή στην τοπική οικονομία, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και τα τροφομίλια επιβαρύνουν τόσο τη θρεπτική αξία των τροφίμων όσο και το περιβάλλον. Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές απλούς θεατές σε ένα διατροφικό σύστημα που δεν είναι βιώσιμο.

Ως λύση αναδύεται σε πολλά αστικά κέντρα η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία (ΚΥΓΕΩ), η οποία ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ αυτών που καταναλώνουν και αυτών που καλλιεργούν τη τροφή μας, με τρόπο που η μεταξύ τους σχέση να διέπεται από σεβασμό, εμπιστοσύνη, δημοκρατικότητα και οικονομικό όφελος για όλους.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός ζωντανού δικτύου Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας στην Αλεξανδρούπολη, η κεντρική ομιλήτρια και εκπρόσωπος του Δικτύου ΑγροΟικόΠολις, κ. Τζένη Γκιουγκή, θα μοιραστεί γνώσεις από παρόμοια εγχειρήματα σε άλλες πόλεις. Θα εξηγήσει τα οφέλη που παρέχει σε γεωργούς και καταναλωτές, καθώς και ζητήματα και διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας που αφορούν την εσωτερική οργάνωση και τη λήψη αποφάσεων όπως και την οικονομική τους βιωσιμότητα. Μέσα από το διάλογο που θα ακολουθήσει, θα καταστεί προφανές γιατί είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να γνωρίζουν τι τρώνε, με ποιες μεθόδους γίνεται η παραγωγή και γιατί είναι σημαντική η στήριξη της τοπικής κοινότητας και παραγωγής!

Παράλληλα, θα ανοίξει ένας διάλογος για την ανάπτυξη μίας Βιώσιμης Αστικής Διατροφικής Πολιτικής, την οποία προωθεί η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης στην πόλη μας με σκοπό την θωράκιση της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας της παραγωγής.

Date

Τετάρτη 4 Δεκ 2019

Time

17:00 - 19:30

Τοποθεσία

Εθνολογικό Μουσείο Θράκης
Αλεξανδρούπολη

Διοργανωτής

Organizer Name
QR Code

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.